FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

Що потрібно знати про сказ і як уберегтися від захворювання?

Що потрібно знати про сказ і як уберегтися від захворювання?

В Україні захворювання на сказ реєструється серед багатьох видів тварин, але основними переносниками інфекції є лисиці(особливо в нашому регіоні). Хоча чималий відсоток займають коти і собаки, також далеко не поодинокі випадки трапляються серед сільськогосподарських тварин.

Сказ – гостре спільне для людини та тварини вірусне захворювання, що передається через укус або ослизнення рани хворою на сказ твариною і характеризується специфічним ураженням центральної нервової системи. У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей.

Хворі на сказ тварини небезпечні вже до початку прояву захворювання. Тому не слід підбирати навіть здорових на вигляд бездоглядних тварин.

У тварин прихований період захворювання триває 7-8 днів (у людини – до 1 року). Ось чому небезпечними можуть бути навіть здорові на вигляд тварини. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. Про це слід сповістити ветеринарних працівників.

Якщо стався укус:

1. Терміново (оскільки вірус втручається в організм впродовж 15 хвилин) промити рану від покусу тварини або місце, куди потрапила її слина, великою кількістю проточної води та натерти шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни. Звернутись в медичний заклад та повністю пройти призначений курс щеплень в передбачений строк.

2. Суворо дотримуватись режиму, призначеного лікарем.

Щоб не заразитись сказом:

1. Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами,у першу чергу це стосується дітей.

2. Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними:вигулювати собак тільки на повідках, в намордниках, у сільській місцевості – тримати на прив'язі або у вольєрах. Доставляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин, або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.

3. Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.

4. У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.

5. Укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70о спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного щеплення чи серотерапії.

6. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

7. Щорічно доставляйте на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак.

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Кiлькiсть переглядiв: 168

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.